ESPELEOAVERN

Club d'Espeleologia l'Avern Ontinyent

ACTIVITATS

Barranc de la Fos d’Ontinyent. Projecte de catalogació de cavitats d’Ontinyent.

2018-11-03
Barranc de la Fos d’Ontinyent.
 
Projecte de catalogació de cavitats d’Ontinyent.
 
El passat dijous dia 1 de novembre, i aprofitant la festivitat de tot sants, vam reprendre el projecte de catalogació de cavitats del terme d’Ontinyent, tant les d’origen natural,com les artificials. Aquest projecte, iniciat en l’any 2015, té com a objectiu catalogar totes les cavitats existents al nostre terme. Realitzant en totes i cada una de les cavitats localitzades una completa revisió i estudi de les mateixes. També està realitzant-se de cada cavitat una completa i detallada topografia. Com a finalitat d’aquest projecte tenim el poder publicar tots els resultats obtinguts de manera conjunta, per aquest motiu a hores d’ara no oferim encara cap informació, ni topografia al col•lectiu.
 
Tornant a l jornada del dijous, en aquesta ocasió, es vam dirigir cap al barranc de la Fos. Aquest barranc situat al límit del terme d’Ontinyent, i on el riu Clariano abandona les nostres terres per passar a les d’Aileo de Malferit, podem trobar diverses cavitats. Aquestes cavitats son de caràcter horitzontal i molt menudes on cap d’elles arriba als 50 metres de recorregut.
 
Durant la jornada vam poder completar l’estudi i topografia de dos elles, així com vam poder prospeccionar un poc la zona , revisant alguns abrics i petites cavitats, sense resultats positius.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Com a notícia destacable –i lamentable- en la jornada d’exploració en el barranc de la Fos, és l’haver comprovat com la mà de l’home una vegada més a menyspreat i degradat un paratge com aquest. El riu en aquest punt del seu recorregut porta les aigües clarament contaminades, oferint un espectacle penós, en un entorn que deuria ser un petit verger.
 
 
 
Per altra banda, i afectant directament a les cavitats estudiades, podem comprovar com  en un absurd intent de convertir la nostra serra en un parc d’atraccions, s’ha iniciat –i finalitzat, o això pareix- la instal•lació de grapes metàl•liques de tipus via ferrada. Lo curiós, i patètic del cas, és que l’alçada de la paret no arriba ni als 5 metres. Alhora que també estan col•locades tot just al costat de la boca de la cavitat, produint en la mateixa ja un dany irreparable.
 
 
 
 
 
Des del Club d’Espeleologia l’Avern denunciem aquest tipus d’actuacions, que tant sols fan malbé al nostre entorn i patrimoni!!!
 
 
Text per Vicent Sanchis / Fotografies de Vicent Sanchis i Rebeca Díaz.