ESPELEOAVERN

Club d'Espeleologia l'Avern Ontinyent

ACTIVITATS

Nova troballa en la serra del Capurutxo.

2017-10-18
Nova troballa en la serra del Capurutxo.
 
 
Continuant amb les tasques d’exploració que el Club d’Espeleologia l’Avern porta endavant des de l’any 2014 en la zona del Capurutxo, en la veïna població de La Font de la Figuera, vam visitar la Cova de la Balconada. Aquesta cavitat de fàcil accés obre les seves dues entrades al peu del cingle on podem trobar la Cova Santa, formant les dos part del mateix fenomen geològic.
 
La Cova de la Balconada amb un escàs desenvolupament, està formada per una fractura ascendent on els grans blocs encastats formen les diferents estàncies de la cavitat. La nostra intenció era topografiar la cavitat i posicionar-la per tal de sumar-la al catàleg que estem fent de les cavitats d’aquesta zona. I la veritat no teníem esperances de trobar continuïtat en la mateixa.
 
Durant les tasques de topografia va ser quan vam entreveure una possible continuació per una estreta escletxa. En intentar forçar per diferents punts aquesta escletxa, vam aconseguir en la seva zona alta progressar per una estretor d’uns 10 metres i a penes 35 centímetres en la zona més ampla. Aquesta estretor desbocava en una zona on es guanyava comoditat fins a un ressalt d’uns tres metres. Superat aquest últim obstacle vam accedir a una estància de 15 metres de llarga per 4 d’amplària, amb uns tres metres d’alçada. Sense ser res espectacular aquesta estància es la de majors dimensions actualment de la cavitat.
 
Posteriorment a les nostres exploracions, i per tal de dissipar qualsevol dubte de que la Nova Sala es tractava d’una cosa inèdita, vam preguntar a companys nostres, pioners en les exploracions de la zona, així com a altres coneixedors de les cavitats del Capurutxo, els quals en van afirmar desconèixer l’existència d’aquesta sala. Es per això, i per no haver trobat cap marca d’anteriors vistes (petjades, marques de carbur, pintades, etc...) que podem afirmar lo inèdit d’aquesta troballa.
 
A hores d’ara les exploracions en el Capurutxo continuen!!!!!