ESPELEOAVERN

Club d'Espeleologia l'Avern Ontinyent

ACTIVITATS

Exploracions en els Pics d'Europa, Projecte Llambrión 2015.

2015-10-01
Exploracions en Pics d'Europa, Projecte Llambrión 2015.
 
Vicent Sanchis i Rebeca Díaz del Club d’Espeleologia l’Avern d’Ontinyent, van participar en la campanya d’exploració espeleològica que anualment es porta a terme en el massís central dels Picos de Europa.
 
Aquesta expedició –que baix el nom de Proyecto Llambrión, porta mes de 25 anys explorant cavitats, i que ha estat organitzada per la Union de Espeleologos, amb la coordinació de refutat espeleòleg Silvino Vila- ha vist participar a espeleòlegs de diferents nacionalitats destacant la presencia d’exploradors Belgues i Valencians sobre altres.
 
L’objectiu d’aquestes campanyes es explorar i donar a conèixer els grans sistemes subterranis que s’oculten baix el subsòl dels Picos de Europa. Concretament en la zona on s’han realitzat els últims anys les exploracions –Hoyo Grande i Hoyo Sengros- podem trobar grans cavitats de primer ordre mundial, amb profunditats que superen de bon tros la quota dels 1000 metres de fondària. Algunes d’aquestes cavitats son La Sima de la Cornisa amb -1511 metres de profunditat, 9ª cavitat més fonda del món. El Pozo del Madejuno amb -1252 metres de fondària. 
 
Aquest any 2015 les exploracions s’han centrat en la Sima de las Hojas, que amb els seus -800 metres de profunditat, un desenvolupament en constant augment i amb dos grans verticals que superes els 200 metres al seu interior, està cridada a ser un altra gran cavitat d’aquest sector, i es ben segur que superarà la mítica xifra dels -1000.
 
Durant els dies que els exploradors ontinyentins han romàs en el campament, també s’han portat ha terme tasques de prospecció en la zona de Torre Blanca, explorant i topografiant diverses cavitats de menor tamany. Encara que una d’elles, la TB-9, amb clara continuació ja s’ha convertit en un clar objectiu per a properes campanyes.
 
Des del Club d’Espeleologia l’Avern volem donar les gracies a Silvino Vila, per donar-nos l’oportunitat de formar part d’aquest projecte, i a Fran Cobo per ser un excel•lent company.
 

 

Text per Vicent Sanchis / Foto per Rebeca Díaz.