ESPELEOAVERN

Club d'Espeleologia l'Avern Ontinyent

ACTIVITATS

Séquia del Port. Un paisatge mil·lenari.

2015-06-10
La Séquia del Port. Un paisatge mil·lenari.

El passat mes de maig es va inaugurar a la nostra comarca un nou sender. Aquest sender enfocat al turisme mediambiental, cultural i etnogràfic, pot ser a hores d’ara una de les rutes mes atractives de la zona en quan a itineraris d’aquest tipus. Amb un recorregut de 17,5 quilometres i amb l’objectiu de donar a conèixer les infraestructures hidràuliques utilitzades en la nostra terra des de llurs temps, així com l’aprofitament de l’aigua i el seu ús.

La ruta parteix del Port d’Albaida, lloc on brollen les primeres aigües d’on naix el riu Albaida, La Font del Port.  El camí ens guiarà pel recorregut que fa l’aigua des del seu naixement, fins les hortes que s’aprofiten d’aquest be tant apreciat. Al llarg de tot el recorregut podrem observar des d’un alcavor, monestirs, molins hidràulics, partidors d’aigües, sèquies d’origen islàmic, i per suposat hortes i ombries de gran biodiversitat.
 
La nostra entitat, dona la casualitat que el pasta 2014, va realitzar un complet treball sobre la font del port –surgència que dona vida al riu Albaida- i el seu alcavor. Aquest treball en estar publicat va motivar al promotors del sender el demanar-nos que col•laborarem en l’aportació de dades i de la topografia de l’alcavor. I així ho vam fer. Ara ja tot el mon pot gaudir d’aquesta topografia en uns dels panels informatius del sender.
 
Des del Club d’Espeleologia l’Avern volem agrair a Abel soler l’haver contat amb nosaltres per aquest projecte. I des d’ací animem a tota la gent a realitzar la ruta.
 
 

 

 

Text i Foto per Vicent Sanchis.