ESPELEOAVERN

Club d'Espeleologia l'Avern Ontinyent

ACTIVITATS

Lleopard de l'Avenc de Joan Guiton, una troballa exepcional.

2014-09-11

Lleopard de l'Avenc de Joan Guiton, una troballa exepcional.

El passat 6 de juliol, es donava la noticia del descobriment per part de dos espeleòlegs del Club d’Espeleologia l’Avern, d’un esquelet de lleopard prehistòric a l’Avenc de Joan Guiton de Fontanars dels Alforins.

Vicent Sanchis i Rebeca Diaz, van trobar de forma totalment fortuïta les restes de l’animal mentre exploraven una nova galeria en la cavitat. Donada la profunditat, i el lloc on es trobava,  va fer suposar als dos exploradors que estaven davant d’alguna troballa especial, encara que no podien imaginar en aquell moment la magnitud real d’aquesta.
 
Posteriorment, i mitjançant Angel Cambra, un jove arqueòleg ontinyentí, es va comunicar la troballa a Agustí Ribera, cap del Servei Arqueòlogic Municipal d’Ontinyent i director del Museu Arqueòlogic d’Ontinyent i la Vall d’Albaida (MAOVA) que valorant les fotografies que se li van aportar de les restes, les va fer arribar a Alfred Sanchis, arqueozoòleg del Servei d’Investigació Prehistòrica de la Diputació de València i conservador del Museu de Prehistòria de València i especialista en la matèria.
 

 

Estat de les restes en el moment de la seva trobada.
 
Desprès de estudiar les fotografies, i mostrar un gran interès per la troballa, ja que es suposava que podria tractar-se d’un gran felí. Es va començar a organitzar l’extracció de les restes. Una vegada sol•licitats els permisos oportuns, un equip format  per Vicent Sanchis i Rebeca Diaz com a espeleòlegs, Carmen Tormo com a arqueozoologa, i Josep Ribera i Juan Salazar com a equip de suport, tots cinc dirigits per Agustí Ribera (MAOVA) i Alfred Sanchis (SIP) van fer possible l’extracció de les restes de la cavitat. Aquesta tasca –duta a terme el 21 de desembre del 2013- no va estar exempta de dificultat, tant per la profunditat com per les dificultats tècniques que hi havia que salvar fins al punt on es trobaven les restes, unit tot això a la poca experiència espeleològica d’alguns membres d l’equip.
 
Una vegada van ser recuperades les restes, van ser traslladades al Museu de Prehistòria de València, on els especialistes, Alfred Sanchis i Carmen Tormo, van començar el seu estudi. Sis mesos després podem confirmar que es trobem davant d’una troballa única a la península Iberica –i possiblement d’Europa- tant per estar l’esquelet quasi complet, com per el seu estat de conservació. Les restes pertanyen a un lleopard del Plistocè mitjà, encara que els resultats definitius de la seva edat els donarà la proba del carboni 14, ja que s’ha enviat una mostra a Viena per tal de confirmar aquestes dades.
 
 
 
Carmen Tormo en el moment d'extreure les restes de la cavitat.
 
 

 
+Info:
 
 
 

 

Text de Vicent Sanchis / Fotos de Rebeca díaz.