ESPELEOAVERN

Club d'Espeleologia l'Avern Ontinyent

ACTIVITATS

Exploracions en s’Ombria des Avencs (6-3-2021)

2022-03-01
Exploracions en s’Ombria des Avencs (6-3-2021)
 
El dissabte 6 de març -i amb unes ganes boges per explorar els nous indrets que ens esperaven en la cavitat- vam tornar a l’Avenc nº5 de s’Ombria des Avencs. Assolint ràpidament el punt on ens vam detindré la jornada anterior, vam continuar l’exploració. Situats en la capçalera de la nova vertical vam poder comprovar com -i encara que les dimensions del pou eren còmodes- el descens de la mateixa és trobava condicionat per la gran quantitat de cudols inestables que hi havia al llarg del seu recorregut.
 
 
Tram inicial del P-48 que dona opció a assolir la zona profunda de la cavitat.
 
Iniciat el descens, i en arribar a l’altura dels primers blocs encasats, vam poder començar la neteja dels mateixos per tal de poder realitzar el descens amb certa seguretat. En tocar lleugerament el primer d’aquests blocs, i caure de seguida arrastrant a altres blocs amb gran estrèpit, vam quedar horroritzats, ja que tot el material arrastrat queia en l’estreta base d’aquest pou. 
 
 
Descens del P-25. En aquesta vertical, i encara que les seves dimensions son còmodes, el perill de caigua de pedres i grans blocs va ser molt elevat.
 
Després de netejar tant bé com vam poder la línia de descens, vam assolir la base d’aquesta vertical. Per torns, i resguardant-se de les caigudes de pedres, vam continuar l’exploració, amb certa sensació d’inseguretat, això si. La cavitat continuava davallant, però, en aquesta ocasió reduïa les seves dimensions. Un P-11, escalonat i prou incòmode, ens va permetre assolir una estreta galeria. Aquesta galeria d’escàs recorregut, és va tornar impenetrable en les dos possibles direccions. I encara que en direcció Oest, i després de superar un pas estret, s’intuïa una petita estància, la inestabilitat de la zona, així com les reduïdes dimensions del pas a superar, vam donar per finalitzada la cavitat en aquest punt. 
 
Desinstal·lant i topografiant tot aquest sector, amb molta cura de no moure ni llençar cap de pedra al company que anava per baix, ens vam situar en la base del P-13, on havíem observat una clara continuació en un lateral. Deixant allí el material, i encara amb el Toc de Queda imperant per la pandèmia de la Covid-19, vam deixar l’exploració d’aquesta continuació per una altra jornada.
 
 
Tram desfondat que antecedeix a la capçalera del P-25.
 
Cal assenyalar que en arribar a casa nostra, i passar les dades topogràfiques al programa informàtic, les mateixes ens deixaven clar que havíem assolit els -142 m de profunditat en l’Avenc nº5 de s’Ombria des Avencs. Situant-se com a segon cavitat més profunda d’Alacant, l’avenc encara ens oferia diverses incògnites, que deurien ser explorades en pròximes jornades.
 
 
 
 

Text i fotos per Vicent Sanchis i Rebeca Díaz. L’autoria de la informació editada en espeleoavern.es té caràcter col•lectiu, comprenen a totes i cadascuna de les persones citades com autors. La informació i material contingut en espeleoavern.es és pot distribuir, difondre, compartir i comunicar-se lliurement, havent sempre de citar als autors i a l’entitat editora, en aquest cas Club d’Espeleologia l’Avern. No es pot obtindre cap benefici econòmic de la informació i treballs editats, així com tampoc es poden modificar baix ningun concepte els mateixos.