ESPELEOAVERN

Club d'Espeleologia l'Avern Ontinyent

ACTIVITATS

Exploracions en s’Ombria des Avencs (20-2-2021)

2022-02-05
Exploracions en s’Ombria des Avencs (20-2-2021)
 
Una setmana després de l’estranya jornada que vam viure en s’Ombria des Avencs (vorer l'anterior entrada a la nostra web) vam tornar a Tàrbena per tal de continuar amb l’exploració de l’Avenc nº5 de la citada zona. El dissabte 20 de febrer, i amb una gran desig de no trobar-se de nou amb els dos anglesos, vam iniciar l’exploració de la vessant més oriental de d’aquesta cavitat. Sense saber-ho estàvem iniciant l’exploració d’una nova via inèdita, que situaria a l’Avenc nº5 de s’Ombria des Avencs com a segon cavitat natural més profunda de la província d’Alacant.
 
 
Descens de la vertical d'entrada de l'Avenc nº5 de s'Ombria des Avencs, i on és pot apreciar la gran boca que té la cavitat. Desenvolupat en una potent fractura, l'avenc a assolit els -142m de fondària.
 
Davallant la vertical d’entrada, i continuant en aquesta ocasió baixant cap a la part contraria d’on ja vam explorar, la cavitat va continuar el seu desenvolupament totalment en vertical. Un pou d’uns 50 m de profunditat -on les parets en alguns punt s’ensorraven al nostre pas- ens va permetre assolir un repeu amb clara continuació. Cal destacar que aquesta vertical de prop de 50 m i la d’entrada, podríem considerar-la com una única vertical, resultant un pou de quasi 80 m de vertical, encara que per a una major comprensió en la descripció de la cavitat, preferim dividir-la en dos parts.
 
Situats en el repeu, vam poder continuar explorant la cavitat. Sortejant amb certa dificultat una rampa de pedres inestables, que a cada pas s’ensorrava, vam poder arribar a la capçalera d’un nou P-13. En aquest sector la inestabilitat de la cavitat va augmentar de forma notable obligant-nos a deixar un temps i espai per a que l'explorador que anava al cap davant de la instal·lació, pogués amagar-se, i així evitar la inevitable caiguda de pedres i cudols.
 
 
Zona inicial de la nova via en la vessant oriental de la cavitat. Aquesta via inexplorada fins a hores d'ara, s'inicia amb una vertical d'uns 50 m, i dona pas a les vies més profundes de la cavitat.
 
En la base d’aquest P-13 -i amb una gran alegria- vam observar com la cavitat continuava en profunditat, posant de manifest el potencial de la cavitat en aquesta nova via. Superant uns ressalts i alguna zona desfonada, fins on se’ns va  acabar la corda, vam arribar a la capçalera d’un ample pou que vam sondejar en uns 30 m. Amb gran satisfacció, i moltes ganes de tornar a l’Avenc nº5 de s’Ombria des Avencs, vam iniciar l’ascens cap a l’exterior topografiant tot el nou sector explorat en aquesta jornada. 
 
En arribar a casa nostra i passar les dades topogràfiques a l’ordinador, vam comprovar com havíem assolit els -100 m de fondària en aquesta jornada. Amb aquestes dades, i amb un pou sondejat d’uns 30 m, la possibilitat d’arribar als -150 m en la cavitat, i així superar l’actual record de profunditat de la província d’Alacant, és tornava una realitat. 
 
 
Capçalera del P-13. En tota la cavitat -així com en la resta d'avencs de la zona- el perill de caiguda de pedres és molt elevat, però, des d'aquest pou fins a la zona més profunda de l'avenc augmenta de forma notable.
 
 
 
 
 
 
 

Text i fotos per Vicent Sanchis i Rebeca Díaz. L’autoria de la informació editada en espeleoavern.es té caràcter col•lectiu, comprenen a totes i cadascuna de les persones citades com autors. La informació i material contingut en espeleoavern.es és pot distribuir, difondre, compartir i comunicar-se lliurement, havent sempre de citar als autors i a l’entitat editora, en aquest cas Club d’Espeleologia l’Avern. No es pot obtindre cap benefici econòmic de la informació i treballs editats, així com tampoc es poden modificar baix ningun concepte els mateixos.