ESPELEOAVERN

Club d'Espeleologia l'Avern Ontinyent

ACTIVITATS

Portudera 2020

2021-01-31
Portudera 2020 
 
Un vegada més, en el mes de setembre vam tornar a Portudera , per realitzar la campanya d’estiu a la nostra zona d’exploració als Pics d’Europa. Des de l’any 2016, quan és va iniciar el Projecte de Catalogació de Cavitats de Portudera, sempre s’havien realitzat dos o tres visites anuals a la zona d’exploració, però, aquest 2020 marcat per la pandèmia provocada per la Covid-19, no se’ns va fer possible visitar Portudera fins a aquestes dates. 
 
Els dies en Portudera s’iniciaven amb objectius marcats ja des de l’anterior campanya, en la que vam deixar les cavitats PO-42  i  PO-58 amb interessants continuacions. Com sempre rebuts amb gran alegria i una major hospitalitat per part dels pastors de la zona, en especial per Fernando, que ens va acompanyar pràcticament en totes les “estones lliures” dels que vam disposar en la campanya.
 
Marcada la campanya d’aquest 2020 per les elevades temperatures -i associades a estes, la gran probabilitat de  fortes tronades- l’estància en el campament, així com en les jornades de prospecció i les aproximacions a les cavitats, es van veure fortament condicionades. Desitjant que acudirà al nostre rescat la característica i espessa boira, que habitualment havem trobat, i que tantes vegades ens ha acompanyat en el nostre transcurs per Portudera. 
 
En quant als resultats espeleològics, la sensació final d’aquesta campanya en Portudera, la podríem definir com agredolça. La cavitat PO-58, en la que una forta corrent d’aire ens invitava a somniar amb un major desenvolupament, finalment va finalitzar als -43 m de fondària, i la esperançadora corrent d’aire aviat va desaparèixer sense deixar un rastre que seguir. En la PO-42, i després de dos dures jornades de treball no vam poder avançar molt més enllà, quedant pendent de tornar en pròximes campanyes.
Aquestos descoratjadors resultats en els principals objectius, vam provocar un marcat desànim, però, agafant forces de flaquesa, vam dirigir els nostres esforços a prospectar la zona de Crimienda i Jocejerreru. Sabedors de que allí trobaríem cavitats de gran importància, tal com Cueva Crimenda (-175 m) i Pozu Jocejerreru (-677 m) vam prospectar alguns sectors localitzant i tantejant diverses cavitats. Decidint que en les pròximes campanyes ens dedicarem a treballar aquest sector de Portudera, vam dedicar el final de campanya per estudiar i plantejar els pròxims atacs a aquesta zona d’allò més interessant.
 
Així, amb moltes ganes de tornar i de continuar amb el Projecte de Catalogació de Cavitats de Portudera, ens vam acomiadar dels nostres amics Fernando, Manolo, Quili i la família Cotera, amb la promesa de tornar aviat. Promesa aquesta que la pandèmia no ens ha permet complir.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Text i fotos per Vicent Sanchis i Rebeca Díaz. L’autoria de la informació editada en espeleoavern.es té caràcter col•lectiu, comprenen a totes i cadascuna de les persones citades com autors. La informació i material contingut en espeleoavern.es és pot distribuir, difondre, compartir i comunicar-se lliurement, havent sempre de citar als autors i a l’entitat editora, en aquest cas Club d’Espeleologia l’Avern. No es pot obtindre cap benefici econòmic de la informació i treballs editats, així com tampoc es poden modificar baix ningun concepte els mateixos.