ESPELEOAVERN

Club d'Espeleologia l'Avern Ontinyent

ACTIVITATS

Exploracions en la serra d’Oltà (20-6-2020)

2020-07-26
Exploracions en la serra d’Oltà (20-6-2020)
 
Després del llarg confinament, i quan ja l’estat d’alarma ens va permetre canviar de província, vam dirigir els nostres esforços cap a la zona d’Oltà en Calp. Feia pràcticament tres mesos que havíem visitat la zona per ultima vegada. En aquella jornada vam poder trobar una interessant cavitat inèdita en un nou sector de la serra d’Oltà, on sembla que les anteriors exploracions espeleològiques efectuades en la zona, no varen arribar. Van ser tres mesos rumiant en el nostre cap, la idea de que seria el que amagaria aquest nou avenc? On arribarà??? Quina fondària podríem assolir en ell???. Ja per fi, el dissabte 20 de juny, podríem donar resposta a totes i cadascuna d’aquestes preguntes.
 
En arribar al sector on es troba ubicada la cavitat, vam accedir a la potent fractura on es desenvolupa l’avenc. Amb la nomenclatura d’Avenc O-22, la cavitat es presenta davant nostre amb una entrada de caràcter vertical, que s’obre al final de la gran fractura. Iniciant l’exploració de la cavitat, ens vam adonar que en els primers metres de la vertical d’entrada, aquesta presentava acusats signes de dissolució, cosa poc habitual en les cavitats explorades fins ara per nosaltres en la serra d’Oltà.
 
Aquesta acusada dissolució, va desaparèixer als pocs metres de descens, deixant pas a una roca de molt mala qualitat, que va condicionar sobre manera la instal•lació. Ja en la base d’aquest primer pou, vam observar com la fractura continuava amb gran potencia en direcció nord. Descendint una rampa de forta inclinació i coberta d’enderrocs, vam arribar a una zona horitzontal, on les parets pareixien ajuntar-se cada cop més, indicant-nos el possible final de la cavitat. Per a la nostra alegria, un gran volum va aparèixer darrere d’una estreta finestra. Superada l’estretor inicial d’aquesta finestra, una primera vertical d’uns 10 m ens va deixar sobre un ample repeu, des d’on vam poder accedir a una nova vertical. Aquesta vertical, d’uns 6 m, ens va situar en el que semblava ser una saleta de certa amplitud, i de caràcter horitzontal.
 
Aquesta estància ens va oferir diversos indrets que explorar, però, lamentablement cap d’ells ens va possibilitar la continuació. D’aquesta forma l’Avenc O-22 ens marcava el seu final. Cal assenyalar el gran dipòsit de sediments que vam trobar en un sector d’aquesta ultima estància, superant el metre i mig de potencia, i la forta re-excavació que han patit posteriorment.
 
Calculant una possible fondària d’uns 50 o 60 m, vam iniciar l’ascens cap a l’exterior, realitzant la topografia i unes quantes fotografies. Contens i satisfets per haver pogut explorar una nova cavitat inèdita en la serra d’Oltà, vam sortir de la cavitat. Ja fora de l’avenc, i en haver recollit tot el material vam iniciar el llarg descens cap al cotxe, pensant això si, en tornar aviat a la serra d’Oltà per poder continuar desvelant els secrets que encara amaga al seu subsòl.   
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Text i fotos per Vicent Sanchis i Rebeca Díaz. L’autoria de la informació editada en espeleoavern.es té caràcter col•lectiu, comprenen a totes i cadascuna de les persones citades com autors. La informació i material contingut en espeleoavern.es és pot distribuir, difondre, compartir i comunicar-se lliurement, havent sempre de citar als autors i a l’entitat editora, en aquest cas Club d’Espeleologia l’Avern. No es pot obtindre cap benefici econòmic de la informació i treballs editats, així com tampoc es poden modificar baix ningun concepte els mateixos.