ESPELEOAVERN

Club d'Espeleologia l'Avern Ontinyent

ACTIVITATS

Exploracions en Penya Medoc,Tàrbena. (8-2-2020)

2020-06-30
Exploracions en Penya Medoc,Tàrbena. (8-2-2020)
 
Tant sols 6 dies després de la ultima jornada d’activitat en la zona de Penya Medoc, en Tàrbena, el dissabte 8 de febrer vam tornar a desenvolupar les nostres tasques en la zona. Novament l’objectiu era continuar amb la revisió de l’avenc PM-3.  Accedint al seu interior de nou per la boca més elevada d’aquesta cavitat, però, en aquesta ocasió realitzant el descens per un altre sector d’aquesta entrada. 
 
Érem conscients de que aquest descens ens situaria en una zona ja coneguda on ens restava explorar diverses incògnites. La primera d’aquestes que es trobava a la base del pou d’entrada, i per baix del punt de connexió d’un altre ramal de l’avenc, va resultar ser una curta i estreta vertical que no va oferir cap possible continuació, tancant-se completament en el seu final. En aquest sector de la cavitat, també vam poder accedir a la capçalera d’una pronunciada rampa que ja havíem visualitzat des de la zona més profunda d’aquest sector de la cavitat. Com que la rampa desembocava sense dubte en zona coneguda, i el seu descens presentava un perill real de caiguda de pedres, vam decidir prendre les seves mesures per tal de representar-la en la topografia, però, no realitzar el seu descens. Finalitzat aquesta tasca vam donar per finalitzat tot aquest sector de l’avenc.
 
Accedint a un passamans que vam instal•lar amb anterioritat -i que recorre la fractura en altura, per tal d’accedir a un P-15 que ens va permetre accedir amb relativa comoditat al sector profund d’aquest sector- vam arribar a la segon incògnita que quedava pendent. Tot just al costat de la capçalera d’aquest P-15, i en un lateral de la mateixa, s’intuïa com la cavitat realitzava un gir de 90 graus. En aquest punt, l’alçada de la cavitat augmenta de forma considerable en una imponent xemeneia que ens invita a escalar-la, però, que donada la poca profunditat a la que es troba aquest punt de la cavitat fa pensar que no pot conduir a cap indret interessant. 
 
Continuant desplaçant-se lateralment fins arribar a un repeu prou caòtic e inestable, vam comprovar com la continuïtat de la fractura era una realitat, eixamplant-se als pocs metres. Després d’un incòmode passamans, per tal d’assegurar un pas desfonat, vam poder descendir un petit pou. Aquesta petita vertical ens va dipositar en una inclinada rampa. La gran quantitat de matèria orgànica (fulles, rames, etc...) que trobem en la mateixa ens posa de manifest que aquest punt és un altre punt de connexió amb altre sector d’aquest gran avenc, i que una nova entrada es trobe pròxima. Deixant l’exploració d’aquest sector per altra jornada, i en la que vorem d’accedir per l’altra entrada que dona al mateix, vam sortir cap a l’exterior topografiant tot aquest sector fins a la capçalera del P-15. Al sortir de la cavitat, ja de nit, ens donava la benvinguda a l’exterior una gran lluna plena, completant així una magnifica jornada d’exploració.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Text i fotos per Vicent Sanchis i Rebeca Díaz. L’autoria de la informació editada en espeleoavern.es té caràcter col•lectiu, comprenen a totes i cadascuna de les persones citades com autors. La informació i material contingut en espeleoavern.es és pot distribuir, difondre, compartir i comunicar-se lliurement, havent sempre de citar als autors i a l’entitat editora, en aquest cas Club d’Espeleologia l’Avern. No es pot obtindre cap benefici econòmic de la informació i treballs editats, així com tampoc es poden modificar baix ningun concepte els mateixos.