ESPELEOAVERN

Club d'Espeleologia l'Avern Ontinyent

ACTIVITATS

Engolidor de Borràs de dalt (3-11-2019)

2020-03-18
Engolidor de Borràs de dalt (3-11-2019)
 
Durant el període de intenses, pluges del passat mes de setembre -on la població d’Ontinyent va patir greus inundacions, amb crescudes històriques, tant del riu Clariano, com de tots els seus afluents- en la zona de la serra Solana, i al peu de la mateixa, al bell mig d’un bancal d’oliveres en la finca de Borràs de dalt, es va produir un col•lapse del terreny, deixant al descobert un engolidor.
 
Aquest enfonsament del terreny, amb un diàmetre que supera en algun punt els 6 metres, i amb unes parets d’uns 2 metres d’alçada, en la seva zona més profunda podem trobar un engolidor per on es sumeixen les aigües. Lo cuiros d’aquest fenomen, és que no estem davant d’un col•lapse càrstic, ja que el sumider s’obre en terreny argilós (argiles blanques molt compactes, conegudes en la zona com a Tap). Informats de l’aparició del engolidor, vam anar a observar in situ el mateix.
 
Estudiant les possibilitats d’exploració del conducte, ja que aquesta deurà de oferir unes garanties mínimes de seguretat, i en una primera ullada al conducte subterrani –per on encara penetrava un petit curs d’aigua- pot ser estiguem davant d’un antic alcavor de conducció d’aigua de la pròpia finca, on es troba ubicat l’engolidor. Cosa que fins que no realitzem l’exploració, no podrem certificar.
 
Deixant per més endavant l’exploració de l’alcavor, ens vam dirigir cap una cavitat propera, tot just al costat del camí que puja a la serra de la Solana, des del port de Fontanars del Alforins. Aquesta petita cova, i des de feia temps, la teníem en la llista de pendents d’explorar, i topografiar per tal d’afegir-la al catàleg de cavitats d’Ontinyent. Esperant poca cosa de la mateixa, quina va ser la nostra sorpresa, que la cavitat oferia més possibilitats de les esperades. Així explorant parcialment aquesta cavitat, vam finalitzar la jornada.
 
 
 
 
 
 
 
 
Text per Vicent Sanchis / Fotos per Vicent Sanchis i Rebeca Díaz. L’autoria de la informació editada en espeleoavern.es té caràcter col•lectiu, comprenen a totes i cadascuna de les persones citades com autors. La informació i material contingut en espeleoavern.es és pot distribuir, difondre, compartir i comunicar-se lliurement, havent sempre de citar als autors i a l’entitat editora, en aquest cas Club d’Espeleologia l’Avern. No es pot obtindre cap benefici econòmic de la informació i treballs editats, així com tampoc es poden modificar baix ningun concepte els mateixos.