ESPELEOAVERN

Club d'Espeleologia l'Avern Ontinyent

ACTIVITATS

Exploracions en Penya Medoc, Tàrbena. (1-11-2019)

2020-03-17
Exploracions en Penya Medoc, Tàrbena. (1-11-2019)
 
El dia de Tots Sants, i aprofitant la festivitat de la jornada, ens vam dirigir de nou cap a la zona de Penya Medoc, en Tàrbena. Ací, de nou, l’objectiu era la cavitat marcada per nosaltres com a PM-3 (Avenc A-4 segons la numeració del G.E.B.). Amb el gran desenvolupament que ofereix la cavitat, unit a les possibilitats d’exploració que hi trobem en ella, esta fent que cada cop es centrem més en els treballs en aquesta zona, en detriment d’altres dels que som titulars. 
 
De nou, vam accedir a la cavitat per l’entrada més immediata al camí d’aproximació. Explorant una fractura, de curt recorregut,  que apareixia en un lateral després del pou d’entrada, vam arribar a un pas estret que vam tindre que superar assegurats amb corda, ja que el mateix es desfonava en una nova vertical.
 
Aquesta vertical, correspon clarament, a una fractura paral•lela a la principal. Aquesta fractura, es pot seguir en el exterior, trobant en el seu primer tram dos boques d’accés. Realitzant la instal•lació lo mes allunyada dels repeus que trobem al llarg dels descens, vam arribar prop de la base d’aquest pou. En aquest punt, la cavitat oferia dos possibilitats de continuació, la més evident, i que profunditzava més, es devenia estreta i molt perillosa, ja que discorria totalment per una rampa de forta inclinació, i recoberta de cudols i pedres soltes e inestables. Per aquest motiu, vam realitzar un llarg passamans per tal de poder trobar un punt on la fractura augmentarà la seva amplària. 
 
Finalment, després d’un desplaçament lateral de prop de 20 metres, la cavitat arribava a un fort trencament, on les dimensions vam augmentar notablement. En aquest punt un P-15, relativament segur i còmode, ens va situar en un punt on; per un lateral, un petit ressalt que es tornava impenetrable ens impedia continuar. En sentit contrari, i després d’un incòmode passamans vam arribar al final de la rampa perillosa e inestable abans esmentada. Ací, una petita vertical, ens va permetre arribar a un pas molt estret. Una vegada forçada aquesta estretor, vam comprovar com la cavitat, en aquest punt finalitzava. Topografiant tot aquest sector, vam iniciar l’ascens cap a l’exterior.
 
Una vegada ja en la capçalera del P-15, vam poder observar com la cavitat continuava clarament per un lateral. Deixant esta incògnita per una altra ocasió, vam continuar amb la topografia fins al punt ja conegut per nosaltres de l’avenc, finalitzant així la jornada.
 
 
 
 
 
Text per Vicent Sanchis / Foto per Rebeca Díaz. L’autoria de la informació editada en espeleoavern.es té caràcter col•lectiu, comprenen a totes i cadascuna de les persones citades com autors. La informació i material contingut en espeleoavern.es és pot distribuir, difondre, compartir i comunicar-se lliurement, havent sempre de citar als autors i a l’entitat editora, en aquest cas Club d’Espeleologia l’Avern. No es pot obtindre cap benefici econòmic de la informació i treballs editats, així com tampoc es poden modificar baix ningun concepte els mateixos.