ESPELEOAVERN

Club d'Espeleologia l'Avern Ontinyent

ACTIVITATS

Exploracions en Penya Medoc, Tàrbena (12-10-2019)

2020-03-10
Exploracions en Penya Medoc, Tàrbena (12-10-2019)
 
El dissabte 12 d’octubre, vam tornar a dirigir els nostres esforços cap a la zona de Penya Medoc, en Tàrbena. En aquesta ocasió, la cavitat escollida per dur a terme les nostres exploracions, va ser l’avenc marcat per nosaltres com PM-3. Aquesta cavitat, amb un bon nombre d’entrades, i amb certa importància en quant a desnivell i desenvolupament, ja va ser explorada en els anys 80 del passat segle, per espeleòlegs de València. 
 
Amb la intenció de portar endavant una exhaustiva revisió de la cavitat, per tal d’intentar augmentar tant el desenvolupament, com el desnivell de la mateixa, així com realitzar una actualitzada topografia, vam iniciar l’exploració en aquesta jornada.
 
Accedint a l’interior de la cavitat per l’entrada més immediata que podem trobar des de l’itinerari d’aproximació, vam començar el descens. Una primera vertical d’uns 15 metres, on la qualitat de la roca deixava prou que desitjar, ens va permetre assolir una base d’enderrocs poc trepitjats, i molt inestables. Un desfonament sense continuació, i on vam patir un xicotet esglai al enfonsar-se un bon grapat de cudols, ens va obligar a continuar en horitzontal mitjançant un fàcil passamans. De nou la cavitat continuava en vertical, reduint -això sí- les seves mesures. 
 
Després de descendir uns 15 metres l’escletxa es va tornar impenetrable, encara que vam poder intuir una certa continuació. Iniciant en aquest punt la topografia, vam remuntar cap amunt. Ja en la capçalera d’aqueta ultima vertical, i seguint clarament la fractura, vam iniciar un passamans per accedir a un llarg passadís. Una vegada ja en el lloc, i seguint la direcció que marcava la cavitat, vam poder comprovar com des d’aquest punt accedíem a una de les altres entrades que te la cavitat. Topografiant aquest sector, i sortint al exterior vam finalitzar la jornada. 
 
 
 
 
 
 
Text per Vicent Sanchis / Foto per Rebeca Díaz