ESPELEOAVERN

Club d'Espeleologia l'Avern Ontinyent

ACTIVITATS

Portudera 2019 (campanya de setembre)

2019-10-20
Portudera 2019 (campanya de setembre)
 
En el mes de setembre es va realitzar la segon campanya en la zona de Portudera, en el massís Oriental dels Pics d’Europa. Lamentablement, i per motius laborals, aquesta segon campanya que inicialment tenia prevista una major durada, finalment es va veure reduïda a tant sols 9 dies. Però, si bé és cert, que aquesta reducció de jornades dedicades a l’exploració de les cavitats de la zona condicionava els treballs, la il•lusió i les ganes de continuar desentranyant els secrets que amaga Portudera al seu subsòl van continuar intactes en nosaltres.
 
Novament el campament base es va muntar en la majada de Tordín. Des d’aquest paratge idíl•lic, ens vam desplaçar cap als diferents objectius programats. La Vega de l’Engraneu, amb quatre cavitats localitzades en l’anterior campanya, era la candidata principal on desenvolupar les nostres tasques.
 
Durant els cinc dies que vam poder dedicar-se exclusivament a la catalogació i exploració de cavitats –hi ha que senyalar, que el dimarts dia 9 va entrar un potent front de pluja que va deixar en la zona més de 150 litres per metre quadrat, que va aturar l’activitat fins el dimecres al migdia- es va aconseguir explorar i topografiar un total de 6 cavitats, de les que destaca sobre totes el Torco de l’Engraneu (PO-27).
 
Però, la sorpresa de la campanya -com es habitual- la vam tindre l’últim dia i a ultima hora. En l’ultima jornada que vam dedicar a l’exploració de cavitats, teníem com a objectiu el catalogar i explorar diverses cavitats localitzades que es devenien menudes, i amb poc interès. Però, era una tasca que hi havia que fer, per tal de realitzar la catalogació de cavitats de Portudera d’una manera seriosa i completa. I va ser en l’ultima d’aquestes peites cavitats (PO-58) on vam percebre una notable corrent d’aire que sorgia d’entre un gran cúmul de blocs, i després d’una fàcil desobstrucció, vam poder accedir a una petita estància. En aquesta estància, i amb una gran sorpresa per part nostra, ens vam situar en la capçalera d’un pou d’almenys 50 metres de fondària, on la corrent continuava circulant. 
 
Aquest descobriment sens dubte marcarà els objectius de les properes exploracions en la zona, però, que tindran que esperar al proper 2020. Ara tant sols ens queda esperar i somniar amb la PO-58 i eixa notable corrent d’aire.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Text per Vicent Sanchis / Fotos de Rebeca Díaz i Vicent Sanchis.