ESPELEOAVERN

Club d'Espeleologia l'Avern Ontinyent

ACTIVITATS

Exploracions en la serra d’Oltà (juny 2019)

2019-07-07
Exploracions en la serra d’Oltà (juny 2019)
 
Avenc O-8, -128 metres de fondària, nou record de profunditat en la serra d'Oltà.
 
En el mes de juny, vam dedicar dos jornades a continuar amb les exploracions de l’Avenc O-8 en la serra d’Oltà. En aquesta cavitat, durant el mes de maig –i després d’una forta desobstrucció- es va forçar un pas que ens va permetre accedir a un pou d’uns 50 metres de fondària, i que ens deixava un fum de possibilitats per explorar.
 
Així, amb l’objectiu de desentranyar el que l’Avenc O-8 ens podria oferir,  el dissabte 1 de juny vam tornar a la serra d’Oltà. En arribar a l’entrada de la cavitat, i després de preparar-se, vam iniciar l’exploració. Després de passar l’estretor on es va realitzar la desobstrucció, vam començar el descens del P-48. Amb molt de compte -ja que com en totes les cavitats d’Oltà, la cavitat presenta gran quantitat de cudols i blocs de diverses mides, a tot arreu- vam intentar allunyar la instal•lació tot lo possible de repeus i cudols encastats. 
 
 
Descens del P-48 en l'Avenc O-8 de la serra d'Oltà.
 
Aquest pou, que en els seus primers 20 metres presenta unes mesures semblats al que estem acostumats en les cavitats d’Oltà, en els seus últims 30 metres adopta unes mesures poc habituals en la zona. Ja en la seva base la cavitat oferia dues possibilitats de continuació. Al Sud i la més evident, després d’un P-4, i una desena de metres finalitzava súbitament.
 
L’altra possibilitat de continuació, en direcció Nord, encara que en un principi, i donada la seva estretor inicial, pareixia oferir poques possibilitats. Després d’un pou inclinat, que ens va obligar a fer diversos pèndols per poder assolir còmodament la seva base, un altre P-4, ens oferia de nou dos noves continuacions, encara que en aquesta ocasió la que ens va permetre continuar va ser la situada en el seu extrem Sud.
 
 
Tram inicial del P-48 després d'haver superat l'estretor.
 
Una  nova vertical d’uns 20 metres (Pou del Brillo) amb la capçalera prou estreta, i amb una verticalitat d’uns 75 graus, ens va permetre aprofundir més en la cavitat. Arribats a aquest punt ens vam quedar sense corda. En la base d’aquest pou la cavitat ja es tornava prou incòmoda, ja que l’amplària no sobrepassava en cap cas els 50 centímetres. En arribar a un lloc on, sincerament donàvem la cavitat per finalitzada, al remuntar la fractura fins un cúmul de blocs, vam descobrir una nova vertical. Però, aquesta vertical tindria que esperar a ser descendida en un altra jornada per la manca de corda. 
 
Arribats a aquest punt, vam iniciar l’ascens cap a l’exterior, topografiant tota la cavitat explorada. Les dades topogràfiques i després de fer el càlcul, ens situaven a una profunditat de -100, a falta de descendir la nova vertical. Havíem aconseguit un nou -100 al territori valencià, i encara restava saber fins on podria arribar la cavitat!!!
 
 
Instal·lació del pou de 4 metres en l'extrem Sud en la base del P-48.
 
Amb els ànims a tope, i amb unes ganes boges de saber fins on podríem arribar en l’Avenc O-8, el dissabte 8 de juny vam tornar a la serra d’Oltà. Una vegada ja en la cavitat, fàcilment vam arribar a la capçalera del pou on ens vam quedar sense corda. Aquesta vertical, i ja des de la seva capçalera, ens mostrava que el seu descens no anava a ser gens còmode. Aquest pou presentava una amplària d’entre 30 i 40 centímetres, i la seva verticalitat no era precisament massa elevada, el que dificultava les maniobres i la instal•lació.
 
 
Zona Nord en la base del P-48, que ens va permetre arribar a la zona profunda de la cavitat.
 
Buscant desplaçar-se per les zones més amples per tal d’evitar quedar-se encastats, cosa que ens va obligar a desplaçar-se lateralment en més d’una ocasió, vam aconseguir arribar a la base d’aquest pou , que finalment ens permetia assolir els -128 metres de fondària. En la base d’aquest pou la fractura que forma la cavitat es pinsà completament, anul•lant qualsevol possibilitat de continuació. Així, en aquest punt ens van donar per concloses les exploracions en l’Avenc O-8.
 
 
Capçalera del Pou del Brillo, a partir d'aquest punt la cavitat es va tornar estreta e incòmoda.
 
Amb l’exploració de l’Avenc O-8, i la fondària assolida en el mateix, les nostres tasques en la zona prenen un nou impuls, ja que aquest resultat ens anima a continuar explorant en la zona. L’Avenc O-8 a passat de ser una modesta cavitat de tant sols 20 metres de fondària, a ser la màxima profunditat en l’actualitat de la zona d’Oltà. Ara mateix l’Avenc O-8  es situa en la 5ª posició de cavitats més profundes de la província d’Alacant i ocupa –segons les nostres informacions- la posició 27 en el rànquing de cavitats més profundes del País Valencià.
 
Les exploracions en la serra d'Oltà continuen!!!
 
 
 
Remuntant l'últim pou de la cavitat, on es poden observar les reduïdes dimensions del mateix.
 
 
 
 
 
Text per Vicent Sanchis / Fotos de Rebeca Díaz.