ESPELEOAVERN

Club d'Espeleologia l'Avern Ontinyent

ACTIVITATS

Exploracions en la serra d’Oltà (abril 2019)

2019-06-22
Exploracions en la serra d’Oltà (abril 2019)
 
El dissabte 13 d’abril vam tornar a la serra d’Oltà per tal de continuar amb les nostres exploracions en la zona. L’objectiu en aquesta jornada era la cavitat marcada per nosaltres com O-8. En la revisió de la cavitat en el mes de gener vam poder comprovar com en un lateral de la zona profunda, a uns 20 metres de fondària, un petit orifici amb forta corrent d’aire ens invitava a somniar amb una continuació. Sondejant amb pedres el pas, aquestes ens pareixien  indicar que darrer del mateix hi havia un pou de grans dimensions i fondària. Amb aquestes premisses, i amb la il•lusió de desvelar el secret que protegia aquesta estretor, vam acudir a continuar els treballs en la cavitat.
 
Per poder forçar aquest minúscul pas era necessari realitzar una forta desobstrucció. Aquesta tasca va requerir el menejar gran quantitat de pedra. Després de casi tres hores d’àrdua feina, les nostres esperances pareixien esvair-se, ja que l’estretor – i encara que continuava clarament en vertical i amb bones dimensions- oferia en els primers metres unes mesures molt reduïdes.
 
No donant-se per vençuts, i amb unes ganes boges de poder explorar al que pareixia ser un gran pou d’almenys 40 o 50 metres, vam continuar retirant cudols de diferents mida, però, concentrant els nostres esforços, ja no en l’extrem de l’estretor, si no en la seva part central. Motiu aquest pel que vam tindre que continuar la desobstrucció ja assegurats a la corda. Finalment el nostre esforç, i al nostra tossuderia, van donar els seus fruits. En retirar un gran cudol amb molta dificultat, per fi, el pas oferia un accés penetrable.
 
Ràpidament vam iniciar la instal•lació de la capçalera d’aquest pou inexplorat. L’estretor, encara que penetrable, encara resultava prou severa. Una vegada ja superada ens vam quedar bocabadats, ja que les dimensions del pou son poc habituals en les cavitats d’Oltà.
 
Donat que la desobstrucció va suposar un gran esforç i molt de temps, unit tot als diferents indrets per explorar que oferia la cavitat, vam decidir sortir cap a l’exterior. Sabedors que l’Avenc O-8 pot haver passat d’una modesta cavitat d’escassos 20 metres de fondària,a ser una de les principals cavitats de la serra d’Oltà, ja estàvem desitjant tornar el més aviat possible. 
 
 
 
 
 
Text per Vicent Sanchis / Foto de Rebeca Díaz.