ESPELEOAVERN

Club d'Espeleologia l'Avern Ontinyent

ACTIVITATS

Exploracions en la Serra d’Oltà (12-1-2019)

2019-03-03
Exploracions en la Serra d’Oltà (12-1-2019)
 
El dissabte 12 de gener vam realitzar la que seria la primera jornada d’exploració en la Serra d’Oltà d’aquest 2019. L’objectiu en aquest dia es tractava de continuar amb les tasques en l’avenc O-4, on restava topografiar i revisar la cavitat des de la punta d’exploració.
 
Però, molt al nostre pesar, l’activitat programada es va vorer truncada, ja que quan estàvem disposats a entrar en l’avenc, un nombrós grup d’excursionistes es va apropar a esmorzar tot just al costat del mateix. Per seguretat –ja que hi havia xiquets al grup- i per que tampoc ens apetia gaira ser el centre d’atenció, vam decidir anar a altres cavitats que teníem pendents d’exploració. 
 
Amb aquesta premissa ens vam dirigir cap als avencs assenyalats per nosaltres com O-11 i O-12. El primer d’aquestos avencs va resultar ser de poca entitat. Realitzada la topografia i donada per finalitzada l’exploració, es vam apropar a la següent cavitat. Aquesta, marcada com O-12, és presenta en superfície com una fractura taponada de grans blocs, on tant sols una estreta escletxa vertical de no més 30 centímetres d'amplària deixa accedir al seu interior. Aquesta estreta entrada pareix haver condicionat la seva exploració en el passat, ja que no havem trobat, ni marques ni ancoratges, indicant-nos que s’haguera accedit al seu interior amb antelació.
 
Amb moltes dificultats vam poder forçar l’estretor vertical. Després d’aquesta vam poder comprovar com la cavitat ens ofereix dos clares continuacions. Les dos continuacions son de caràcter vertical i molt estretes. L’exploració d’aquest avenc es presenta complexa, tant per la morfologia de la fractura on s’origina la cavitat, com per la seva estretor. Deixant per a un altra jornada l’exploració de l’avenc O-12 ens vam dirigir cap a l’avenc O-8, que també faltava per explorar.
 
Aquesta cavitat es presenta en forma de cova, i va ser tantejada per nosaltres en la primera jornada de prospecció en la Serra d’Oltà en l’any 2017. Pensant que les tasques en aquesta cavitat es limitarien a poc més que la topografia i alguna fotografia, vam accedir al seu interior.
 
Per a la nostra sorpresa i satisfacció, després de revisar-la de nou, vam poder comprovar com la cavitat ens oferia algunes opcions de continuïtat amb bones possibilitats. Topografiant la cavitat vam sortir a l’exterior, finalitzant així la jornada.
 
 
 
 
 
 
 
 
Text per Vicent Sanchis / Fotos de Rebeca Díaz.