ESPELEOAVERN

Club d'Espeleologia l'Avern Ontinyent

Noticias

COVA DE LA BALCONADA

2018-05-27
La Font de la Figuera

COVA DE LA BALCONADA

LA FONT DE LA FIGUERA


 
Durant l’any 2017, les tasques d’exploració en la serra del Capurutxo ens van portar a explorar la Cova de la Balconada. Aquesta cavitat obre les seves dos entrades al peu del penya-segat on podem trobar la Cova Santa en la seva part superior. La Cova de la Balconada forma part del mateix fenomen geològic que ha originat la Cova Santa , però, que lamentablement –i a pesar dels nostres intents- no arriba a connectar amb ella.
 
 
Entrada inferior de la Cova de la Balconada
 
 
Les nostres tasques a la cavitat ens han portat ha realitzar una detallada topografia, i una total revisió de la mateixa. Gracies aquesta revisió, i després d’haver forçat una llarga i estreta gatera, havem pogut explorar una estància fins ara inèdita.
 
La Cova de la Balconada es tracta d’una petita cavitat desenvolupada a favor d’una potent fractura de direcció N-S, i on el desencaixament dels gran blocs ha deixat espais penetrables que formen la cavitat. 
 
 
Entrada superior de la cavitat.
 
A la cavitat podrem accedir per la boca inferior, on després de recórrer escassos metres un gran caos de blocs ens obligaran a remuntar entre el mateixos per arribar fàcilment al segon pis. En direcció nord ens situarem en la entrada superior de la cavitat, la qual forma un balcó sobre l’entrada principal, i és d’aquest balcó d’on rep la cavitat el seu nom. En direcció sud, i entre blocs, i sempre ascendent, arribarem al punt més elevat de la cavitat. I on la cavitat ha finalitzat sempre...fins ara.
 
 
La Sala Nova, estància inédita fins a les nostres exploracions.
 
Situant-se en el segon pis, i en entreveure en la vessant oest un fort esquinçament de la roca de forma irregular. Aquest esquinçament travessa la mateixa paret en tota la seva llargària, i en la seva zona superior es on és va poder forçar una estretor d’uns 10 metres de llargària, i on l’alçada no supera en cap cas els 35 centímetres. Aquest conducte, ens situa en un petit ressalt de 3 metres, avantsala de la Sala Nova. Aquesta sala inèdita fins el moment, sense ser res espectacular ni oferir gaire interès, si que es tracta de l’estància de major mida de la cavitat. Així en aquest punt la cavitat finalitza sense oferir cap possible continuació.
 
LOCALITZACIÓ:
 
La cova de la Balconada obre les seves boques tot just en la senda d’accés a la Cova Santa, no existint cap dificultat per localitzar-la, ja que la seva boca es fàcilment visible des de la pròpia senda.
 
TOPOGRAFIA: